FRÅGOR OCH SVAR

På denna sida har vi samlat upp dessa frågor och svar på dem.

Start

Vi har redan en badtunna – varför ett spabad?
Såväl badtunnor som spabad gör det möjligt att njuta av uteluft, varmt vatten och gott sällskap. I jämförelse med ett spabad kräver en badtunna däremot en hel del arbete innan och efter badet.

Innan du kan bada måste en badtunna fyllas med vatten som värms upp med vedeldning. Ett spabad är alltid redo för användning, och vattnets temperatur kan justeras med några enkla knapptryckningar. En badtunna ska rengöras efter varje användning medan ett spabad kan lämnas som det är i väntan på följande bad. Vattnet i spabad behandlas med ett partikelfilter, ozon och rengöringskemikalier.

Utöver att det är enklare att sköta, märker du skillnaden när du ligger i vattnet. Ett spabad är ergonomiskt utformat och dess bubbelegenskaper får hela kroppen att slappna av.
Vad ska jag tänka på när jag köper ett spabad?
Innan du köper ett spabad lönar det sig att fundera på var det ska stå och hur mycket du kommer att använda det. Platsen och användningsgraden inverkar på spabadets storlek. I Noviteks utbud finns spabad i olika storlekar, från 190 x 190 till 275 x 220 cm.

Följande fråga är hur du tänkt använda ditt spabad. Valet av spabad beror på ens preferenser bland annat i fråga om massageegenskaperna. Om du villsatsa på bra massageegenskaper ska du välja ett spabad med flera och kraftigare pumpar.

Även utformningen av spabadet är viktig. I Novitek-serien finns allt från enklare spabad till bad med mångsidiga alternativ. Man kan välja olika typer av sittplatser och liggplatser och kombinationer av dessa. Vi lovar att vårt sortiment har en modell för varje syfte.

Var hittar jag mer information om Noviteks spabad?
Novitek-baden säljs i över 150 affärer runt om i Finland. Vi har även många återförsäljare i Sverige. De flesta återförsäljare har modeller i sina butikslokaler, men det är bäst att ringa och kolla saken på förhand. Din närmaste återförsäljare hittar du enkelt på sidan Återförsäljare.

Du är dessutom varmt välkommen att komma och titta på våra produkter i vårt showroom vid fabriken i Salo i Finland. I vårt showroom kan du dessutom provbada i sju av våra spabadsmodeller. Här får du information om de tekniska lösningarna och designen samtidigt som du kan njuta av avslappnande massage i spabadet. Kontakta vårt säljteam för att boka tid.
Vad ingår i leveransen?
Alla Novitek-spabad levereras med ett tjockt isoleringslock,en filterpatron, enstartsats med kemikalier och tydliga bruksanvisningar. Ett spabad som leverera sför montering utomhus är alltså redo för användning efter att det installerats,och du behöver till exempelvis inte genast köpa kemikalier.
Hur skiljer sig Basic- och Premium-spabaden?
Modellerna Salla, Olos och Halti i Select-kollektionen finns att få med Basic- eller Premium-utrustning. Storlek, utformning och material är samma på vardera nivån, men Premium ger spaet ännu bättre egenskaper.

Jämfört med Basic-spabaden har Premium-baden effektivare massagefunktioner, eftersom alla tre pumpars effektnivå är 1,5 kW i stället för 1,3 kW. Dessutom har Premium-baden en separat, energieffektiv filterpump.

Utöver den belysning i vattennivå som Basic-baden har, har Premium-baden också led-belysta munstycken och reglage. De flerfärgade led-lamporna ger badet mer stämning.

Flexibiliteten och användarkomforten i Premium-baden har förbättrats ytterligare tack vare den nya generationens CMS-fjärrstyrning. Med CMS-appen kan du kontrollera ditt spabad via mobiltelefon eller pekplatta. Exempelvis kan du justera lampor,temperatur och tidsinställningar. Appen meddelar genast om sådant som kräver din uppmärksamhet.


Installation

Vilken typ av elinkoppling krävs för spabadet?
Spabadet kräver en fast inkoppling i ditt elskåp. Hur många faser och ampere beror på ditt val av modell. Badet ska kopplas med enseparat jordfelsbrytare. Vi rekommenderar att det även monteras en säkerhetsbrytare utomhus i närheten av spabadet för enkelhetens skull vid eventuella serviceåtgärder när du som kund inte kan vara hemma underserviceärendet.
Var kan spabadet placeras och vilken typ avgrund krävs?
Ett spabad kan placeras nästan var som helst. Det kan bland annat placeras ute på gräsmatten,ovanpå eller nedsänkt i altanen, på balkongen eller inomhus. Förutsättningen är att underlaget är plant, strukturellt sammanhängande och frostbeständigt, och att det bär spabadets vikt utan att ge vika.
Kan spabadet sänkas ned i altangolvet?
Ja, det kan det. Om spabadet byggs in i altangolvet ska särskilda serviceluckor göras på alla sidor om baljan. Serviceluckorna görs så att sidopanelen på baljan kan öppnas fritt och man vid behov kommer åt att utföra underhåll.

För kollektionerna Select, Exclusive och Lumispa finns särskild fabriksmonterad panel för nedsänkning att fås som tillval. Tack vare integreringspanelen kan spabadet sänkas ned i altanen utan att särskilda serviceluckor krävs. Panelen kan vara högst 40 cm från botten av spabadet till altandäckets yta.

Underhåll

Hurdan skötsel och hurdant underhåll kräver ett spabad?
Det är enkelt och bekymmerslöst att underhålla och rengöra ett spabad. Efter varje bad kan man gärna tillsätta klor eller motsvarande kemikalier för vattenbehandling. Också om man inte badar alls ska man göra detta minst en gångi veckan.

Filtret ska spolas minst två gånger i månaden och alltid bytas till ett nytt i samband med att vattnet byts ut, i genomsnitt två gånger per år. För grundligare rengöring finns en särskild rengöringssprayför filtret. Den rengör filtret effektivt på olja, fett och kalkavlagringar.

I samband med vattenbytet, som ska göras 2–4 gånger om året, ska spabadet torkas av med en mjuk trasa och tvättmedel. Sanitetsakryl är ett hårt, blankt material, vilket gör skötseln enkel. Vi rekommenderar att man vid rengöring använder TecCares desinficerande rengöringsspray. TecCare rengör och desinficerar alla ytor effektivt. Produkten förstör 99,999 procent av alla bakterier, virus, svampar och sporer.

I sambandmed vattenbytet bör även rören rengöras med rörrengöringsmedel. Rörrengöringsmedlet är till för att effektivt rensa rören och lossa fett och smuts som fastnat i dem.
Vilken service kräver spabad?
Noviteks spabad är genuint hantverk från Salo och vi använder enbart de bästa komponenter och utrustning som finns att tillgå. Vårt mål är att det inte ska uppstå onödiga servicebehov.

I designen av spabaden har vi beaktat eventuella riskfaktorer och säkerställt så enkel service som möjligt. Isoleringsskivorna är monterade direkt på ytterpanelen vilket gör att alla delar kan underhållas smidigt. Alla pumpar och elektroniska komponenter har egna ställ så att eventuellt vatten som läcker in i maskincentralen inte skadar dem. Pumpar och elektroniska komponenter kan dessutom bytas utan att baljan måste tömmas.

Servicen för Novitek-bad sköts centraliserat i Salo. Vi har alla reservdelar i lager, så du kan lita på att spaet snabbt fås i skick.
Hur ofta ska vattnet i spabadet bytas?
Beroende på användningsgraden, ska vattnet bytas 2–4 gånger om året. Vattnet behöver inte bytas oftare, eftersom det behandlas på tre olika sätt samtidigt. Vattnet hålls rent och fräscht tack vare ett partikelfilter, en ozongenerator och kemisk rengöring.

1. Partikelfiltret samlar upp all lös smuts och skräp ur vattnet. Filtret ska bytas ut varje gång man byter vattnet. Partikelfiltrets livslängd kan förlängas och filtreringsgraden förbättras genom att filterpatronen skölj sunder rinnande vatten 2–4 gånger i månaden. För grundligare rengöring av fiberfiltret finns en särskild rengöringsspray som effektivt rengör filtret på olja, fett och kalkavlagringar. Filtreringssystemet är helt automatiserat ialla Novitek®-spabad.

2. En ozongenerator ingår som standardutrustning i alla Noviteks spabad.  Ozongeneratorn avlägsnar bakterier, partiklar och unken lukt ur vattnet. Systemet är aktivt om det kommer luftbubblor ur det gråa ozonmunstycket i bottnen på baljan.Ozongeneratorn är helt underhållsfri och kräver inga åtgärder av användaren.Rekommendationen är ändå att anordningen byts ut var 3–4 år så att bästa möjliga renhetseffekt uppnås.

3. Rengöringsmedlets (klorets) uppgift är att desinficera vattnet och hålla det klart och rent, samtidigt som det avlägsnar bakterier ur vattnet. Förutom klor kan man även använda klorfria aktivt syre eller SpaBalancer för behandling av vattnet. Detaljerade anvisningar för dosering finns på rengöringsmedlets förpackning.
Hur ska baljan tömmas?
Spabadet töms i dagvattenbrunnen eller i med hjälp av en dränkbar pump. Med den dränkbara Novitek-pumpen töms baljan snabbt och enkelt. Vår pump är tillverkad i hållbara material. Pumpen är lätt att använda eftersom den inte har någon separat, flytande nivåvakt.Tack vare sin funktionella utformning pumpar den baljan nästan tom.
Vilken garanti ges för ett spabad?
Alla Noviteks spabad omfattas av ett garantiprogram på 10 år. Garantiprogrammet är ett bevis på kvaliteten och garanterar användaren många bekymmerslösa år av badande.

Använda sig av

Hur mycket el förbrukar ett spabad?
Elkostnaderna för ett spabad blir vanligtvis omkring 300–500 euro om året.Elförbrukningen beror på baljans storlek, vädret, användningsgraden,vattentemperaturen och användarens egna vanor.

Noviteks spabad är planerade för att vara så energieffektiva som möjligt. Vi använder finsk, brandsäker och extruderad polyuretan som inte möglar i alla våra spabad.Alla spabad är isolerade både på sidorna och i botten, vilket håller driftskostnaderna på en måttlig nivå.

Vi har testat vad energiförbrukningen blir för ett spabad under ett års tid. Under perioden sjönk utomhustemperaturen ibland under-30 grader. Trots det förbrukade en 1100 liters balja enbart 2 200 kWh. Vattentemperaturen hölls på 37 grader Celsius under hela testperioden, och badet användes i genomsnitt 2–3 gånger per vecka. Vi såg till att använda funktionen Economy mode, så att vattnet bara värmdes upp under filtreringen.

Hur är spabadet isolerat? Håller det förhård kyla?
Vi använder finsk, brandsäker och extruderad polyuretan som inte möglar i alla våra spabad. Alla spabad är isolerade både på sidorna och i botten. Tack vare isolering kan spaet stå redo för användning året om. Dessutom medföljer ett tjockt isoleringslock som garanterar att värmen inte dunstar.

Noviteks spabad har utformats med tanke på våra krävande nordliga väderförhållanden.  Tack vare komponenter och isolering av hög kvalitet tål spabaden också de hårdaste vintrar och är dessutom energieffektivt.

Noviteks spabad är även utrustade med frostskydd, som gör att alla pumparna börjar gå automatiskt om temperaturen i spabadet sjunker under 7,5 grader Celsius. På så sätt kommer inte vattnet åt att frysa.

För de mest krävande väderförhållandena kan serierna Select, Exclusive och Lumispa dessutom utrustas med en extravärmare på 3 kW. Extravärmaren värmer snabbare upp vattnet till den inställda temperaturen och håller temperaturen jämn ävendå du badar vid kraftig kyla.
Vad händer i fall av elavbrott?
Om ett elavbrott inträffar ska du inte öppna isoleringslocket! Spabadet går automatiskt igång på nytt när elen kommer tillbaka. Efter elavbrottet ska du kontrollera att spaet fungerar och vattnets temperatur.

Korta elavbrott som varar några minuter till några timmar inverkar inte på spabadets funktion. Badet fryser inte heller om det är minusgrader; det tar flera dygn av elavbrott för att vattnet ska frysa. Vid längre elavbrott, kontakta återförsäljaren eller Noviteks service.
Ska man duscha innan man använder spabadet?
Det är inte nödvändigt att duscha innan, men vi rekommenderar att man gör det för att undvika överlopps ämnen eller fetter, exempelvis från deodoranter, parfymer,hårstylingprodukter och hudkrämer. Genom att duscha sig innan man använder spaet förblir vattnet klart längre och filtret behöver inte rengöras lika ofta
Hur ska spabadet skötas efter att man badat?
Efter badet fyller du på med det rengöringsmedel som används och lägger pålocket. Se till att locket ligger tätt och stabilt. Därefter är spaet redo förnästa bad.